Cinecittá és a Google

Cinecittá és a Google

Hogy jön össze a kettő? A Cinecittá Luce mérhetetlen mennyiségű archív filmjét a Google digitalizálja, majd közzé is teszi a YouTube videomegosztó portálon.

A Cinecittá legendás nevére talán még sokan emlékeznek. Sajnos a filmgyárat is utolérte a végzete, hamarosan felszámolják, végleg bezár. Ám ha új alkotások nem is születnek már ott, de legalább a régiek megmaradnak, hiszen ők az olasz filmarchívum is. Az 1920-as évek óta Olaszországban forgatott filmeket – beleértve a korabeli filmhíradókat, fekete-fehéreket és színeseket egyaránt – a Cinecittá Luce őrzi és birtokolja. A gyűjtemény körülbelül harmincezer alkotását most a Google saját költségén digitalizálja, és a YouTube oldalain meg is jelenteti. Az ínyencek pedig szabadon csemegézhetnek belőlük. Elsősorban azoknak lesz érdekes a hozzáférés az archív olasz filmekhez, akik a kor kutatójaként tekintenek rájuk, de bizonyára nem csalódnak az olasz filmművészet rajongói sem. A YouTube hirdetői ezek mellett a filmek mellett is megjelennek, a reklámbevételekből pedig a Cinecittá Luce is részesül.

Bizonyára a Google sem csupán szívjóságból karolta fel az olasz filmművészetet, de akárhogy is, jól tette! Remélhetőleg minden résztvevő profitál az együttműködésből, de legjobban talán azok járnak, akik a rég elfeledett filmekre kíváncsiak, vagy az 50-es évek – egyáltalán nem elfeledett – olasz sztárjaira.