Az információelmélet magyar díjazottja Marton Katalin

Az információelmélet magyar díjazottja Marton Katalin

A tudományterület legnagyobb kitüntetését, a Shannon-díjat egy magyar matematikus kapta, első nőként az 1972-ben alapított díj történetében.

Matematikusaink vonatkozásában nem szerénytelenség kijelenteni: büszkék lehetünk rájuk. Marton Katalint, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének tudományos tanácsadóját például a többfelhasználós információelmélet asztalára letett eredményeiért választották ki a Shannon-díjra, de csak idén már két másik kiemelkedő magyar matematikai teljesítményt ismertek el nemzetközi szinten (Szemerédi Endre Abel-díjat kapott, Lovász László pedig felvételt nyert az USA tudományos akadémiája tagjai közé).

A laikus most fellapoz valamilyen lexikont: mi az az információelmélet, amiben ilyen kiemelkedő tudósunk van? – Olyan tudomány, amelyik az információval foglalkozik, hogyan keletkezik, hogyan strukturálódik, hogyan mérjük, érjük el, tároljuk, továbbítjuk. Claude Elwood Shannon amerikai mérnök-matematikus tekinthető a tudományág megalapítójának 1948-ban közölt cikkével, amelyben a hírközlés matematikai elméletét publikálta. Az IEEE Information Theory Society – a tudományág nemzetközi tudományos társasága – szerint Marton Katalin ma a legeredményesebb kutató a témában. Ezzel őt választották ki a 2013-as Shannon-díjra, és egyben ő tarthatja a társaság következő kongresszusán Isztambulban a Shannon-előadást.

Marton Katalinnak, a Magyar Tudományos Akadémia doktorának gratulálunk szakterületének legrangosabb elismeréséhez, munkájában további sikereket kívánunk.