Plágiummal vádolják az Apple-t

Plágiummal vádolják az Apple-t

A Noise Free nevű kis cég szerint az Apple lemásolta és továbbadta azt a zajszűrő technológiát, amelyet ők találtak ki. A bíróságon dől el, van-e alapja a vádnak.

Akárhogy is történt, de ez nem éppen az amerikai álom megvalósulása. A szegény, ám zseniális újító kitalálja a tutit, besétál a multihoz, előadja, az rögtön megveszi, alkalmazza, és mindenki jól megtollasodik. A multi persze jobban, de az ifjú géniusz is jól jár, és innentől az újabb és újabb zseniális ötleteinek megvalósításán törheti a fejét naphosszat. Filmen láttunk már ilyet, de ez most a való élet.

A Noise Free – nevéhez híven – kitalált egy zajszűrő technológiát, hogy embertársai innentől kezdve a zajos villamoson, szélviharban vagy valamelyik fesztiválon is zavartalanul tudjanak telefonálni. De a kivitelezéshez nem volt elég pénze, elkezdett tehát házalni a remek ötlettel. Többek között az Apple is rajta volt a listáján. A Noise Free prezentációkat tartott, szigorú titoktartás ígérete mellett még azt is elárulta, hogy érték el a kiváló zajszűrést. Az Apple egy darabig érdeklődő volt, aztán mégsem velük kötött üzletet (hanem az Audience nevű társasággal). Elmaradt a hepiend. Annál is inkább, mert a technológia egyszer csak visszaköszönt – és nemcsak az Apple termékeiből. Ugyanis az Audience megoldása kísértetiesen hasonlított a Noise Free technológiájára. A hoppon maradt cég meggyőződése szerint az Apple adta át szabadalmuk teljes dokumentációját az Audience-nek. Bírósághoz is folyamodtak igazságszolgáltatásért – meg némi kártérítésért. Meglátjuk, kinél van az igazság.