A Nokia gyalogos GPS-e

A Nokia gyalogos GPS-e

A világ számos nagyvárosában örülhetnek a Nokia Transport alkalmazásnak a Lumia okostelefonok tulajdonosai. Különösen akkor, ha segítségre van szükségük a tájékozódásban.

Ma még gyakran előfordul, hogy megállítanak az utcán angolul jobban-rosszabbul beszélő turisták, kezükben térkép vagy csak egy cetli a szállás címével. Tanácstalanul néznek, merre, hogyan induljanak. A jövőben valószínűleg ők is eltűnnek a Föld színéről, ahogy a dinoszauruszok vagy az esernyőjavítók. Mert elég lesz elővenni telefonunk útvonaltervezőjét, és már tudjuk is, a közösségi közlekedés mely eszközeivel juthatunk el A-ból B-be.

Egy ilyen alkalmazással rukkolt elő most a Nokia Lumia okostelefonjaihoz. A Nokia Trasportot már tesztelték, a bétaverziók már néhány hónapja is elérhetők voltak, de azok is találnak újdonságot a végleges változatban, akik korábban már kipróbálták. A program együttműködik a Nokia és Drive és Maps szolgáltatásokkal, és ingyenesen letölthető a Windows Phone Marketplace-ről. Budapest is a száz kiválasztott nagyváros között van, így elérhető az alkalmazás segítségével a járatok menetrendje is. Még kb. 450 városban használható a Nokia Transport, ám csak az érkezési és indulási idők nélkül, amolyan „csökkent módban”.

Az nem kérdés, hogy az alkalmazás hasznos lehet, de hogy mennyire válik be, az majd kiderül. Ha majd nem tőlem kérdik, merre kell menni az Operához, akkor tudni fogom, hogy a rendszer elterjedt és működik…