Az Amazon támad

Az Amazon támad

És győz is valószínűleg. A világ legnagyobb internetes áruháza újabb és újabb fejlesztéseivel hozza nehéz helyzetbe a hagyományos üzleteket, kisebbeket és nagyobbakat egyaránt.

A tartós fogyasztási cikkek tekintetésben az USA-ban népszerű webáruház titka az óriási választék és az alacsony ár. Ahol a raktár volt, ott fizette az adót, az ebből a szempontból drága országokba csak kiszállította a megrendelt termékeket, ráadásul ingyen – és még így is megérte. Persze ez nem tetszett a kereskedő kollégáknak, akik helyben voltak, helyben adóztak, és nem tudtak versenyezni sem eladási, sem szállítási áraikkal. Az Amazon egyetlen hátránya az volt, hogy a megrendelésre várni kellett egy-két napot. A mostani tervek szerint ezt a hátrányát is ledolgozza. Mégpedig úgy, hogy inkább fizeti a helyi áfát, de a raktárait odatelepíti a vásárlói közelébe, így a megrendelt árut akár már aznap ki tudja szállítani. Persze kicsit drágább, de még mindig megéri náluk vásárolni, a kisboltok pedig – amelyek eddig kitartottak – továbbra sincsenek biztonságban. Meg a nagyok sem, mert az Amazon eddig is rendkívül hatékony volt, de új beruházásaival ezt tovább fokozza, és úgy tűnik, egyszerűen nem lehet vele felvenni a versenyt.

 

Hogy kinek jó ez? Nyilván annak, aki gyorsan és olcsón jut az áhított termékhez. (Mi itt Magyarországon egyelőre nem élvezhetjük ezt a mámort, az Amazon ide nem szállít.) Meg az Amazon tulajdonosának, fejlesztőinek. (Dolgozókról nem beszélhetünk, hiszen a raktárakban a rabszolgamunkát igazi robotok végzik.) Azonban nem jó azoknak a kereskedőknek, akik a hagyományos módszerekkel próbálnak eladni. Főként nem a kis szaküzleteknek, ahol pedig esetenként még szakemberek dolgoznak, akik informálnak, segítenek eldönteni, melyik ruha áll jobban, vagy melyik melyik fényképezőgép felel meg inkább a fotózási szokásainknak, igényeinknek. Sőt, arcuk is van…