Feltörhető a Skype?

Feltörhető a Skype?

Amióta a Microsoft megvásárolta a Skype-ot, egyik csapás a másik után éri. Előbb egy programhiba, most pedig az a hír járja, kiszivárgott a forráskódja.

Persze, azért nem eszik olyan forrón a kását. Nem a forráskód szivárgott ki, de aki ért hozzá, az a hozzáférhetővé vált adatokból – némi pluszmunkával – vissza tud jutni a forráskódhoz. Bizonyára nem örülne a tulajdonos Microsoft, ha ez megtörténne, hiszen nem azért fizettek drága pénzt az online telefonrendszerért, hogy aztán bárki alaposan kiismerhesse a működését.

A Skype módszere rendhagyó, nehezen megfejthető, és ez már eddig is sokaknak okozott problémát. Például a különböző államok titkosszolgálatainak, merthogy a Skype-on folyó kommunikációt nem lehet lehallgatni. Olyan pletykák is vannak, amelyek szerint már lehet, mert a Microsoft első dolga volt néhány módosítást végrehajtani a rendszeren, amint a birtokába jutott. Sokak szerint ezek a változtatások éppen azért történtek, hogy a lehallgatáshoz szükséges utak megnyíljanak, és a kormányok ne fenyegetőzzenek a továbbiakban a Skype betiltásával. Ennek tükrében az adatok mostani nyilvánosságra kerülése már nemcsak magát az online telefonrendszert fenyegetheti, de fény derülhet arra is, hogyan lehet lefülelni a beszélgetéseket, és hogy kik élnek ezzel a lehetőséggel.

Egyszerű felhasználóként szemlélve az eseményeket: nem elég, hogy titkos ügynökök hallgathatnak és olvashatnak bele a beszélgetéseimbe, de a hackerek is jól belezavarhatnak a rendszerbe. Másrészt viszont: miért is baj az, ha a forráskód hozzáférhető, tanulmányozható, fejleszthető? Hiszen errefelé halad a világ. Talán egyszer még az is megtörténhet, hogy maga a Microsoft hozza nyilvánosságra a Skype forráskódját?