Mínuszban a Microsoft?

Mínuszban a Microsoft?

Az aQuantive online hirdetési vállalat felvásárlási költsége és értékvesztése vitte el a Microsoft nyereségét – legalábbis papíron, mert amúgy nem kell megijedni a részvényeseknek.

Gyakorlatilag kidobott pénz volt, amit 2007-ben az aQuantive-ra költött a Microsoft, most már ő is belátja, ezért az értékleírás. De ez csak egyszeri tétel, valójában a cég egyes divíziói jól teljesítenek, és a veszteség csak a könyvelésben jelentkezik. Annál is inkább, mert a még meg nem jelent Windows 8-ra máris sok szerződést kötöttek, sőt előre ki is fizettek. A befolyt pénzt még nem lehet elkönyvelni bevételként, csak ha már a Microsoft is teljesített. (Fura nekünk ez a gondolkodás. Errefelé akkor sem fizetnek minden esetben, ha már teljesítettünk, de az adót már előbb át kell utalni a még meg sem kapott pénzből…)

Összességében az idei második negyedév után a Microsoft veszteséget könyvelt el – sok-sok éve először. A hír nem rázta meg a tőzsdét sem, és a vállalat sem vezetett be megszorító intézkedéseket, ellenkezőleg, újabb fejlesztésekre készül a Windows és az Office további sikereiért.

Valójában nincs is ok az aggodalomra, és ha a továbbiakban pusztán presztízs okokból nem vásárolnak jócskán túlértékelt vállalatokat, akkor visszatérnek a korábbi gyakorlathoz, és hozzák néhány milliárd dolláros nyereségüket, ahogy ezt már megszokhattuk.