Kitakarható arcok a YouTube klipjein

Kitakarható arcok a YouTube klipjein

A YouTube felhasználói az arckitakarással felismerhetetlenné tehetik a feltöltött videók szereplőit, amivel megvédhetik személyiségi jogaikat.

A YouTube hivatalos közlése szerint az új funkcióra elsősorban azért van szükség, hogy a felismeréstől való félelem ne legyen gátja az olyan videók közlésének, ahol a demokratikus értékek védelmében fellépők akcióban láthatók. Ilyen módon a világ értesülhet az elnyomásról és a tiltakozásokról anélkül, hogy a demonstrálóknak bántódásuk esne. Egy effekttel a felvételeken szereplő arcok elhomályosíthatók, mielőtt a klip bárki által elérhetővé válna.

A YouTube szándéka dicséretes, de hogy mennyire eredményes, az majd elválik. Az elnyomó rendszerekben nem feltétlenül várják el az ítélkezésnél a teljes bizonyosságot a bűnösséget illetően. Sokszor a gyanú is elegendő, és ezen valószínűleg nem változtat az arckitakarás. Ellenben jól jöhet akkor, ha éppen a demokratikus berendezkedés ellen próbálnak fellépni ott, ahol egyébként tisztelik az emberi és a személyiségi jogokat egyaránt.

A hazai szabályozás szerint a felvételen látható személy hozzájárulása szükséges a nyilvánosságra hozatalhoz, de elegendő a beleegyezésre utaló magatartás is. Közterületeken, rendezvényeken pedig nem szükséges a szereplő engedélye, hacsak a felvétel készítője nem emeli ki egyértelműen a tömegből. Akinek az ilyen eseményeken nincs rejtegetnivalója, az vélhetően nyíltan vállalja az arcát. Aki pedig nem, az maga gondoskodik arról, hogy ne legyen felismerhető semmilyen felvételen.