Európai konzultáció a netsemlegességről

Európai konzultáció a netsemlegességről

Egyelőre csak az adatgyűjtésnél, tájékozódásnál tart az Európai Bizottság, de már sejteni lehet, hogy elsősorban a vezetékes internetszolgáltatókat kényszerítenék, hogy biztosítsanak nagyobb szabadságot felhasználóknak.

A lényeg nagyjából ez, merthogy a netsemlegesség elsősorban szabadságot jelent, a felhasználók szabadságát: korlátozatlan forgalmat, ellenőrizetlen működést. Például hogy ne büntessenek bennünket a torrentekért, és ne szűrjék ki internet alapú telefonhívásainkat. Erre e jelenlegi európai – és magyarországi – szabályozás még lehetőséget ad a szolgáltatóknak. Ezt és más korlátozásokat kívánja felülvizsgálni az Európai Bizottság.

Az Amerikai Egyesült Államok hasonló rendszere szerint a mobilinternetes társaságok elég nagy szabadságot biztosítanak a felhasználóknak, hiszen ajánlataik a sebesség és kapcsolat minőségének vonatkozásában átláthatók, és ha a felhasználó elégedetlen, könnyen tud váltani. Csak azt kell a szolgáltatóknak egyértelműen közzétenniük, milyen területeken korlátozzák a forgalmat. A vezetékes szolgáltatók között azonban nincs igazi piaci verseny, így ezen a területen szükséges az állami beavatkozás a netsemlegesség biztosításához.

Mindannyian érintettek vagyunk. Sokan közülünk siklottak már át apró betűs megjegyzéseken a szolgáltatói szerződésben, ami aztán később gondokat okozott. Azzal a problémával is szembesültünk már néhányan, hogy ha elégedetlenek vagyunk is szolgáltatónkkal, nincs mit tenni, hiszen lakóhelyünkön nincs alternatíva. Az egyértelmű szabályozás tehát az ilyen helyzetek kiküszöbölésére lehetne megoldás – ha már a piac nem képes versenyeztetni a szolgáltatókat –, hogy mi, felhasználók a lehető legjobb áron a lehető legjobb szolgáltatáshoz jussunk.

Az Európai Bizottság és a szakértők október közepéig tanácskoznak a témáról.