Továbbra is vitatják a Facebook hatékonyságát a hirdetők

Továbbra is vitatják a Facebook hatékonyságát a hirdetők

Különösen a Limited Run kételkedik, hogy a pénze célt ér. Ezért aztán nyomozásba kezdett, és végül törölte magát a közösségi oldalról.

Történt ugyanis, hogy a hirdetésekért fizetett összeg – ami a kattintások számával egyenes arányban nő – messze nem térült meg. Valójában nem a felhasználók kattintottak, hanem robotok. Magyarán kidobtak egy csomó pénzt.

Vádaskodásról nincs szó, a Limited Run csak megpróbált utánajárni, miért nem eredményes a kampánya, amelyet a Facebook köreiben folytatott. Úgy találták, hogy a klikkek java – cirka 80 százalék – automatizált programoktól származott, amelyek nyilván nem rendelkeznek fizetőképes kereslettel. A botok forrása azonban ismeretlen.

Mindenesetre elég különös. Korábban is megkérdőjelezték már a Facebook oldalain megjelenő hirdetések hatékonyságát, de most be is bizonyosodott, hogy a hirdetésekből származó bevétel valóban nem áll arányban a kifizetett díjakkal. Legalábbis a Limited Run esetében. Az ügy kapcsán elképzelhető, hogy a többi megrendelő is utánajár, van-e értelme a facebookos kampányuknak. Meg persze a Facebook is vizsgálatba fogott, vajon ki vagy mi miatt kél rossz hírük a médiapiacon. Mert ha belső hiba okozza, azon lehet segíteni. Ha szándékos csalásról van szó, az keményebb dió. Akárhogy is, egy ilyen botrányos eset után nem lesz könnyű helyreállítani a Facebook jó hírét és a piac bizalmát.