Univerzális érintőtoll

Univerzális érintőtoll

A Microsoft fejlesztői azon dolgoznak, hogy bármilyen képernyőre írhassunk, rajzolhassunk – lehetőleg nagy pontossággal.

Nem ők az elsők, akik érintéses bevitellel kísérleteznek, de univerzális eszközt még nem találtak fel, és a már használatos eszközöknél is kompromisszumokat kényszerülünk kötni. Vagy nem elég pontosak, esetleg egy időben csak egy helyen érhetünk a felülethez, vagy túl drágák. Pedig amióta piacra került az Apple iPhone, azóta a felhasználók már elvárják az érintésérzékenységet. Mondhatni divatba jött.

A ma használatos megoldások esetében a képernyő kialakítása speciális. Az érintésre érzékeny felületeken pedig sokszor a leginkább kéznél levő „eszközt” használjuk: az ujjunkat. Ezzel szemben a Microsoft mérnökei olyan eszköz fejlesztésén dolgoznak, amellyel a hagyományos LCD monitorokra is tudunk majd írni. A toll tartalmazni fog egy kis kamerát, amely egy szoftver segítségével pontosan érzékeli és rögzíti a tollhegy mozgását, helyzetét, dőlését. A parányi kamera viszonylag nagy felbontással (512×512 képpont) közvetíti a rögzített képet.

A Microsoft a Windows 7 operációs rendszert már eleve úgy tervezte és adta ki, hogy támogassa a multitouch technológiát. Ez jelenleg csak érintésérzékeny kijelzőkkel működik, talán ha elkészül az univerzális érzékelőtoll, bármilyen monitorral elérhető lesz.