Népszerűek az online olimpiai közvetítések

Népszerűek az online olimpiai közvetítések

A hírportálok nehezen bírták a terhelést a kajak-kenu döntőknél és magyar–izlandi kézilabda meccsnél, de aki az MTVA adását követte az interneten, fennakadás nélkül nézhette a versenyeket.

Talán a hétköznap délelőtti és napközbeni időpontnak volt köszönhető, hogy sokan választották az internetes adást, de kétségkívül ekkor volt a legnagyobb nézettsége az MTVA online olimpiai közvetítéseinek. A munkahelyen ritkán van tévékészülék, de van okostelefon, tablet és más. Ezeket a perceket sok sportkedvelő nem akarta elmulasztani, így kihasználta az internet lehetőségeit. Az adatok szerint 15-18 ezer streaming eszköz vette az adást, ami meghaladja minden korábbi élő HD közvetítés nézőinek a számát.

Mondhatjuk, hogy ez volt a tartalomtovábbító rendszer igazi vizsgája. 35 Gbps sávszélességgel üzemelt, de a szolgáltató szerint kétszer ennyit is bírt volna. A kapacitás ugyanis kétszer 40 Gbps. Ha itt-ott volt is fennakadás, annak oka valószínűleg a nem elég jó minőségű internetkapcsolatban keresendő. A felbontás 720p minőségű volt, ami kb. 2 megabit sávszélességet igényel H.264 kódolású képhez, míg Full HD-hoz kicsit több mint a dupláját.

A lényeg, hogy a szerverek jól bírták a terhelést, senkinek nem kellett lemaradnia az élő közvetítésről az MTVA hibájából. Kár is lett volna, hiszen amellett, hogy izgalmas sporteseményeket kísérhettünk figyelemmel, ráadásul igazi sikereknek örülhettünk. (Fotó: Illyés Tibor)