Válságban a Wikipédia, a szabad enciklopédia?

Válságban a Wikipédia, a szabad enciklopédia?

A Wikipédia világviszonylatban is a legnépszerűbb oldalak egyike. Az angol nyelvű változat 2001 óta fejlődik folyamatosan, jelenleg cirka négymillió szócikknél tart, de napjainkban a bővülés lassulni látszik.

Egyre többet beszélünk önkéntességről. Akik nemcsak beszélnek róla, de önzetlenül dolgoznak is, azok a Wikipédia üzemeltetői és szerkesztői. Nekik köszönhetjük, hogy összegyűjtik, megírják és megszerkesztik, valamint mindenki által szabadon használhatóvá teszik ezt a töméntelen mennyiségű információt. Nemcsak használhatjuk, de továbbfejleszthetjük, kiegészíthetjük, pontosíthatjuk, amennyiben a tudás megosztása a célunk, és nem várunk honoráriumot.

A 2001 óta eltelt időszakban sokan részt vettek a Wikipédia szócikkeinek gyarapításában, és ahogy ez lenni szokott egy ilyen hosszú távú projektnél, sokan elmentek, helyükre mások léptek. Az utóbbi időben úgy tűnik, a szerkesztők száma mégis apad, különösen azoké, akik az ún. fontos témák – műszaki tudományok, orvoslás, jog – szakértői. Továbbra is sokan megpróbálnak szerkesztővé válni, de valahogy nem maradnak ezen a területen. Csak találgatni lehet, hogy ennek oka a fizetőképes piaci kereslet, ami mellett nem jut már idő, energia az önkéntes munkára, vagy inkább a Wikipédia belső viszonyai megváltozásának következménye, de sajnos tény. Az oldalt működtető alapítvány törekvése, hogy megállítsa, illetve visszafordítsa ezt a folyamatot.

Az igény továbbra is létezik, nemcsak a felhasználókban, hogy korrekt, források feltüntetésével hitelesített, könnyen elérhető tudáshoz jussunk, de az alkotói igény is. Hiszen már az alexandriai könyvtár is azzal a céllal épült, hogy a világ minden tudását egy helyen összegyűjtsék. Soha nem volt erre ekkora esély, mint az internet korában.