A Google már megint optimalizál

A Google már megint optimalizál

A világszerte legelterjedtebb kereső egy frissítésével hátrébb sorolja a keresési találatok között az illegális és jogsértő tartalmakat. De ki dönti el, mi az és mi nem?

És hová lesz az internet szabadsága? Az ACTA ugyan elbukott nemrégiben, de most úgy tűnik, a Google a saját berkeiben a maga eszközeivel mégis megpróbálja érvényesíteni az egyezmény elveit. A kereső szempontjai közé beépül a jogszerűség is, konkrétan hogy szerzői jogi szempontból nem jogsértő-e az oldal. Ha igen, csak a találati lista végére kerülhet. A kifejezetten a védett tartalmak feltörésével foglalkozó oldalak pedig akár meg sem jelennek a listán.

Egyik oldalról – a szerzői jog védelmének szükségessége szempontjából – rendben van, másik oldalról viszont csorbul a szabadság és a semlegesség elve. Lehetnek vétlen áldozatok, míg akik nagyban és üzletszerűen kalózkodnak és hamisítanak bizonyára nem a Google segítségével jutnak el a piacukhoz.

A jogszerűtlenül közölt tartalmakkal kapcsolatban sok panasz érkezik a Google-hoz. A cég kivizsgálja, a bíróság pedig dönt, igaz vagy hamis-e a vád. Ha igaz, jön a büntetés. A jogsértők helyére pedig a törvénytisztelők, ha nem fognak mellé. A végső szót úgyis a felhasználók mondják ki. Ha a Google segítségével nem találnak rá a kívánt tartalomra, majd használnak másik keresőt.

Annál is inkább, mert a Google már teszteli az új projektet, hogy kereséskor akár a levelezésünkből is megjelenhetnek idézetek. Jobb esetben csak a sajátunkból…