Jelentősen gyorsabb lesz a töltés

Jelentősen gyorsabb lesz a töltés

No, nem a közeli jövőben, de már dolgoznak rajta a tudósok Dél-Koreában. A cél egy gyorsan feltölthető akkumulátor elektromos autókhoz. Reményeink szerint az elektronikai ipar is profitál majd a fejlesztésből.

Például az okostelefonok tulajdonosai nagyra értékelnének egy olyan akkumulátort, amellyel ha az üzemidő nem is hosszabbítható meg, de legalább a töltési lényegesen csökkenthető. Szinte csak percekre. Ma még csak álom, és egyhamar ne is számítsunk rá, de a fejlesztés már folyik.

Az új technológia lényege, hogy a lítium-ion akkumulátorokban levő nanorészecskék nem lineárisan adogatják tovább egymásnak az energiát, amíg mind meg nem telik elektromossággal, hanem párhuzamosan töltődnek. Ezt úgy érik el, hogy a hézagokat elszenesedett grafittal töltik fel, ez vezeti el az elektromosságot mindenhova. A módszer annyira felgyorsítja az akkumulátorok feltöltését, hogy egy mobiltelefonéhoz akár egy-két perc is elegendő lehet.

De nemcsak felgyorsul a töltés, hanem meg is drágul. Ezért ha végre piacra kerülnek ezek az akkumulátorok néhány év múlva, valóban csak az elektromos autókhoz éri majd meg beszerezni őket, legalábbis eleinte. Újabb egy-két év elteltével talán megjelenhetnek a mobileszközökben is.

Az új fejlesztés Cho Jae-phil professzornak és munkatársainak köszönhető, a dél-koreai Ulsan National Istitut of Science and Technology kutatóinak, akik eredményeiket a közelmúltban publikálták az Angewandte Chemie nemzetközi kiadásában.