Hódít a tablet

Hódít a tablet

A mai gyerekeknek magától értetődő dolog bármilyen elektronikus kütyü használata. Ebben nőnek fel, számunkra elképzelhetetlen, hogy valaha ezek nélkül is éltünk és kommunikáltunk.

Még emlékszem, a 70-es években a televízió is nagy szám volt a nagyanyám falujában. Össze is gyűltek a szomszédok esténként, együtt nézték az adást, azt az egyet, amit lehetett. Ma már ott is szinte mindenkinek van mobiltelefonja, internet is van a faluban, meg persze sok-sok csatornát nézhetnek a tévében. Az öregek is beleszoknak, hogy semmi sem lehetetlen, hogy a hírek nemcsak a postás közvetítésével érkezhetnek.

A gyerekeknek pedig a legtermészetesebb dolog, hogy használják a modern eszközöket. Tanítani sem kell őket, sokszor ellesik a szülőktől a mozdulatokat, megjegyzik a sorrendet, és egyszerűen utánoznak bennünket. Meg bátran próbálkoznak, sokszor ügyesebbek a környezetükben levő bármelyik felnőttnél. Még olvasni sem tudnak, de játszanak, filmet néznek, és tanítják az öregeket, mit hogy kell.

Amerikában felmérést is végeztek, melyik eszközt milyen arányban használják a 4 és 14 éves kor közötti gyerekek. Az átlagos családban fellelhető körülbelül tíz eszközből a felét a gyerekek is gyakran kézbe veszik. És egyre többen a tableteket. Számtalan előnyük van, főként ha nem munkára használják őket, márpedig ez a korosztály jellemzően nem arra. Sokkal inkább játékra, filmek nézéshez vagy tévézéshez, a nagyobbak olvasáshoz, zenehallgatáshoz, meg persze a közösségi oldalak elérhetők a tableteken keresztül is. Éppen a sokoldalúságuk miatt nő a népszerűségük, és így hódítják el a felhasználókat például a hordozható zenelejátszó eszközöktől. De a korosztály népszerűségi listáján még mindig a videójátékok vezetnek.