Androidos műholdacskák

Androidos műholdacskák

Odajutottunk, hogy nem az űrkutatáshoz kifejlesztett technológiákat, anyagokat hasznosítjuk mindennapi életünkben, hanem éppen fordítva: az okostelefonokat használják a Nap kutatásához.

Ne zsenipalántákat képzeljünk el, akik a környezetükben levő kütyükből szárnyaló fantáziájukkal és hihetetlen felhalmozott tudással éppen a világot készülnek megváltani – valamelyik sci-fiben. Ezek a NASA kutatói, akik most olcsó és készleten levő technológiákkal kísérleteznek. Androidos okostelefonok felhasználásával mini műholdakat építenek, az űrbe bocsátják őket, feladatuk pedig napfizikai mérések végzése lesz. A PhoneSat névre keresztelt szerkezeteket még tesztelik, de a tervek szerint még az idén elindulnak az első darabok.

Sok-sok PhoneSatra lesz szükség, bizonyára ezért az olcsó hardvert és szoftvert. A Nexus One és Nexus S telefonok mellett döntöttek. A műholdacskák a telefonon kívül tulajdonképpen csak olyan elemeket tartalmaznak, amelyek leállás esetén újraindítják a telefont, illetve segítenek az orientáció megváltoztatásában, valamint napelemeket, hogy bírják az akkumulátorok. Kommunikálni, üzeneteket fogadni és küldeni, dokumentálni maguktól is tudnak. Természetesen fel kell készíteni őket a földitől nagymértékben különböző környezeti viszonyokra is.

Ha a tesztek eredményesek, és az eszközök képesek működni akár hosszabb ideig is, valamint digitális képeket küldeni a Földre, kezdődhet a „tömeggyártás”. A cél a kis műholdakat hálózatba szervezni és az űrbe vezényelni, hogy elvégezhessék a kutatók számára fontos méréseket.

Az ötlet okos, hamarosan az is kiderül, mennyire használható. Hogy a Google mit szól telefonjainak újfajta alkalmazásához, nem tudjuk. De vannak olyan felhasználók, akik szerint minden androidos telefont az űrbe kellene lőni…