Indul az iskola!

Indul az iskola!

Indul a bevásárlás – teszik hozzá a szülők. Mert a szeptemberi iskolakezdésre nem elég feltöltődve, egészségtől és erőtől duzzadón megérkezni az évnyitóra. Más is kell, például számítógép az otthoni tanuláshoz.

Ma már a legtöbb háztartásban van legalább egy komputer, és ha nem is évente cseréljük őket, azért érdemes tájékozódni. Mert nem mindegy, mekkora a gyerek, viszi magával a gépet, vagy csak otthon használja, jellemzően a tanuláshoz kell, vagy csak a haverok miatt. Nézzük sorban!

A tabletek manapság egyre divatosabbak, remekül lehet velük zenét hallgatni, mindig jelen lehetünk a közösségi oldalakon, de komoly munkára nehezen fogható. Minden automatikus rajta, nem lehet elrontani, de alapvetően inkább szórakoztató elektronikai eszköz, mint munkagép.

A netbookok kicsit használhatóbbak – talán a billentyűzet miatt –, de nem sokkal. Kicsiségük miatt könnyen hordozhatók, de a kijelző is kicsi, és ez a munkát nehézkessé teszi.

A laptopban munkavégzés vagy tanulás szempontjából már semmi kivetnivalót nem találunk, ráadásul a hordozhatóság is lényeges előny, de vannak elbizonytalanító tényezők. Éppen a mobilitásból fakadóan sérülékeny, és nehezen javítható, bővíthető a kompaktság miatt.

Az asztali gépek masszívak, strapabírók, de helyhez kötöttek. Aki egy kicsit is ért hozzá, az a személyes szükségletei szerint alkatrészenként állíthatja össze, aki nem, az a szaküzletekben kérhet segítséget.

Az eszközök árai a térfogattal nem egyenes arányban nőnek. Talán netbookot kaphatunk legolcsóbban, aztán a tablet következik. A laptopok és asztali gépek a legdrágábbak, de itt az ár már a konfiguráció függvénye, azt pedig a gép rendeltetése határozza meg. Egy számítógép persze nem csak a tanulásban, munkában segít, és nem is kizárólag játékra használható. Egy biztos: nélkülözhetetlen.