Kim Dotcom újra üzembe helyezné a Megaupload fájlcserélőt?

Kim Dotcom újra üzembe helyezné a Megaupload fájlcserélőt?

Amikor a portált a szerzői jogokra hivatkozva bezárták, a magyar mondással élve: a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntötték.

Idén januárban történt az eset, hogy az új-zélandi hatóságok Kim Dotcom otthonában razziáztak, aminek eredményeként nemcsak a portált zárták be, de őt magát is őrizetbe vették. Jelenleg feltételesen szabadlábon van ugyan, de a bíróság még nem döntött, hogy kiadja-e az USA-nak. Ha igen, a vád ellene szerzői jogi károkozás, néhány százmillió dollár értékben.

Addig is, amíg a döntés megszületik – jövő tavasszal –, a Megaupload újraindítását tervezi, sőt bővíti a palettát, és Megabox néven egy új szolgáltatással jelentkezik. Az új portál lényege, hogy az alkotó művészeket közvetlenül kapcsolja össze a művek élvezőivel és értőivel, a közvetítőket, a kiadókat pedig kihagyná a buliból. Mindezt kizárólag a zene területén.

Dotcom a Twitteren ígéri, hogy a Megaupload is folytatni fogja működését. Kicsit homályosan és titokzatosan ugyan, de nem lehet másra gondolni. A fogyasztók pedig örömteli várakozással készülődnek. Annál is inkább, mert a portálon sok olyan tartalom is elérhető volt, amelyeket maga a szerző töltött fel, önkéntesen. Sokak számára talán ez volt az egyetlen lehetőség a publikációra. Örömmel és jogdíj nélkül tették közzé műveiket, a közönség pedig döntött, tetszik, vagy nem. Természetesen a portál bezárásával ezek a tartalmak is elérhetetlenné váltak, és a felhasználók, valamint maguk a szerzők is joggal háborodtak fel. A hatóságok talán egy kicsit megint túllőttek a célon, a szerzői jogok védelme érdekében megsértették más szerzők jogait, hogy eljuthassanak közönségükhöz.