Facebook nem, szervnyomtatás igen

Facebook nem, szervnyomtatás igen

Ezek Peter Thiel válaszai, ha a kérdés az, mibe fektesse a pénzét. A Facebookból kivett nyereségét ugyanis a biotechnológiába invesztálta.

Eddig bejött neki, ezt elmondhatjuk. A frankfurti üzletember ugyanis nyolc évvel ezelőtt vásárolt Facebook-részesedést, és mostanra kétezerszeres pénzzel szállt ki. No nem teljesen, valamennyi részvényt megtartott, hogy igazgatótanácsi helyét ne veszítse el. A dolog üzenete mindenesetre nem túl biztató. Mintha a közösségi portál már kiszolgált volna: igazán megtette a magáét, szép hasznot hozott, de már nem várunk tőle semmi jót. Fogjuk a pénzünket, és vigyük oda, ahol szaporodhat.

Itt van például a Modern Meadow projekt, amely szervnyomtatással is kísérletezik. Első hallásra elég különös. A kutatók várhatóan hamarosan ott tartanak, hogy bioprinter nevű eszközükkel képesek lesznek szöveteket nyomtatni, például olyan bőrszöveteket, amelyeket aztán ipari célokra használnak. (Örülhetnek az állatvédők, nem a prémvadászok szolgáltatják eztán az alapanyagot a bundákhoz, hanem egyszerűen kinyomtatják.) Már ez is fantasztikus eredmény lenne, de a végső cél a gyógyászati felhasználás, vagyis emberi szerveket szándékoznak mesterségesen előállítani. A transzplantációra várakozó betegek sorsát nagymértékben megkönnyítenék. Nem kellene esetenként hosszú évekig várakozni, és a beteg szervezetébe minden szempontból tökéletesen illeszkedő szerveket lehetne előállítani.

Ez már tényleg szinte a fantasztikum világa. És az is nagyon érdekes, hogy a projekten dolgozó tudósok között magyarok is vannak számosan. Sajnos nem idehaza, hanem az Egyesült Államokban. A kutatás bizonyára költséges, jól jön Thiel cirka 350 millió dollárja. Valószínűleg itthon ennek töredékét sem kapnák meg a kutatók, így aztán velük együtt az ötletek is kivándorolnak.