Nem tetszik

Nem tetszik

Sokszor magunk is csodálkozunk, hogy kerül valami a kedvenceink közé, amikor nem is láttuk eddig, és biztosan nem is lájkoltuk. A Facebook is küzdeni fog az ilyen jelenségek ellen.

Minden bizonnyal a hamis lájkok nemcsak bennünket, felhasználókat bosszantanak, de a közösségi oldal – amúgy is megtépázott – jó hírének sem használnak sokat. Most majd az is kiderül, valóban olyan népszerű-e X oldal, vagy a tetszésnyilvánítások egy részét csalással szerezte. Mert minden eladó, a lájk is, és ha ezzel növelhetik népszerűségüket, látogatottságukat, sokan még fizetni is hajlandók a klikkelésért. A Facebook működési szabályzata azonban ezt tiltja. Remélhetőleg annak is véget vetnek, hogy a lájkokkal átveréses oldalakra jussunk.

Hogy mindezt elérje, leleplezze a csalókat és a visszaéléseket, a Facebook továbbfejlesztette rendszerét. Minden csalással szerzett lájkot automatikusan törölni fog, és igyekszik azonosítani a csalások elkövetőit is, hogy aztán jogi útra terelhesse a hasonló ügyeket. Legalábbis ezt ígéri hivatalos közleményében a Facebook.

Ha a kamu lájkokat nem is sikerül kiszűrni, attól még nem dől össze a világ, de az átveréses oldalak jelenléte valóban minden felhasználó számára aggasztó. Utóbbiaknál bizonyára a csalás ténye is jobban bizonyítható, mint a bérlájkolásé.

Ha még azt is megoldanák, hogy ne csak a tetszésemet nyilváníthassam ki, hanem a nemtetszésemet is, azt én is örömmel lájkolnám.