Hűtsünk olajjal!

Hűtsünk olajjal!

Nem sütésről van szó, és nem az egészséges életmódot népszerűsítő írás következik. Hűtésről, ráadásul a számítástechnikában. Az Intel most tesztelte a módszert, és fölöttébb elégedett az eredménnyel.

Mert azt már tudjuk, hogy az olaj jól szigetel – hőt és elektromos áramot egyaránt –, ezért használják is járművekben meg elektromos transzformátorokban is. Az Intel most szervereinél is kipróbálta.

Az Intel egy évig működtette adatközpontját olajhűtés mellett, majd alaposan megvizsgálta, történt-e bármilyen elváltozás, de semmi ilyet nem tapasztalt. Ellenben lényegesen csökkent az energiafogyasztás. A módszer tehát remekül működhetne, ha nem kellene az olajhoz mindent áttervezni és új alkatrészeket gyártani.

A technológia elsődleges alkalmazási területe az adatközpontok hűtése lehetne. Elvileg a meglévő rendszer is bírja az olajat – lásd az Intel tesztjét –, de hogy minden optimálisan működhessen, nagyot kell ugrani a technológiában a jelenlegi megoldásokhoz képest. Ez nemcsak komoly befektetést igényel, de a szerverek működtetése sem lesz olyan egyszerű, és főként nem lesz olyan tiszta. Az adatközpontok üzemeltetői nem örülnek ennek, főként hogy rájuk maradnak az anyagiak és a „piszkos munka”, mégsem ők profitálnak, hanem az ügyfeleik élvezik majd a megtakarításokat.

Még időbe telik, amíg élvezhetjük az olajhűtés előnyeit a számítástechnikai rendszerekben, sok fejlesztés, olajbiztos technológia kidolgozása áll még a szakemberek előtt. Az biztos, hogy az Intel támogatja a fejlesztéseket, ők ugyanis mindkét oldalról érdekeltek. Egyrészt saját alközpontjaikat is átállítanák, másrészt beszállítóként érdekeltek a szervergyártásban is. Egyszer majd elmondhatjuk, minden olajozottam működik.