A svédek ezt is megcsinálták

A svédek ezt is megcsinálták

Anno az volt az általános vélemény, hogy a nálunk létező szocializmus helyett ők igazit csináltak, csak másképp hívták. Most kiderült, hogy az internet is náluk a legszabadabb.

A World Wide Web Foundation – a Google megbízásából elvégzett – kutatása szerint, hogy melyik országban mennyire szabad a kommunikáció az interneten, a svédek az elsők. Legalábbis a vizsgált hatvanegy ország közül. A rangsor a továbbiakban: Egyesült Államok, Egyesült Királyság. A lista végén pedig Jemen áll, ott vannak a legnagyobb korlátozások. Sok ország kimaradt – például kis hazánk is –, talán annyi adat sem állt rendelkezésre, hogy elkezdjék a felmérést. Nem volt benne a felmérésben Kína sem, ahonnan gyakran érkeznek hírek a működő cenzúráról.

A GDP és az országok elhelyezkedése volt a szempont az államok kiválasztásánál, a vizsgált kérdések között pedig olyanokra keresték a választ, hogy az összlakossághoz képest mennyien használják az internetet és mekkora sávszélességgel, illetve hogy mekkora szerepe van az internetnek a politikai eseményekben, elsősorban a mozgósításban, valamint hogy az állam jogrendszere mennyire felkészült az internetes bűnözéssel szemben. A svédek egyértelműen az első helyen állnak.

Ahol amúgy békés és demokratikus berendezkedés van, ott – úgy látszik – az internet szabadságfoka ezzel éppen arányban áll. Ahol pedig az állam tart attól, hogy a túl nagy fokú szabadság ellene is fordulhat, ott igyekeznek kordában tartani. Jemen előtt kevésbé fejlett ázsiai és afrikai államok állnak a lista végén. De ezekben az országokban legalább el lehetett végezni a vizsgálatokat a tanulmányhoz. Ahol még azt sem, ott valószínűleg a sávszélesség a legkisebb probléma.