Remembering Bill

Remembering Bill

A híres formatervező, a laptopok feltalálója, Bill Moggridge elhunyt a hétvégén.

1979-ben rukkolt elő a GriD Compass néven ismertté vált hordozható komputerrel, amelynek zseniális alapötlete az volt, hogy a monitort a billentyűzetre lehetett csukni, ilyen módon védve mindkettőt. Akkoriban ráadásul sokkal nehezebb és drágább masinák voltak, Moggridge ebben is remeket alkotott.

A GriD teljesítménye mai szemmel nézve elég csekély, de a 70-es évek végén teljesen elégedettek voltak vele. Olyannyira, hogy a gép a világűrbe is eljutott a NASA jóvoltából. A kis tömeg, a hordozhatóság, valamint a monitor és a billentyűzet állandó védelme volt az igazán nagy ötlet, ez pedig Moggridge érdeme volt. Amíg a kijelző és a billentyűzet a számítógép része marad, addig az ő megoldásánál nincs jobb.

Moggridge formatervezést tanult Nagy-Britanniában, de az USA-ban kezdett dolgozni, először kórházi berendezéseket tervezett. Hazájába visszatérve saját céget alapított, ekkor készítette első számítógépes terveit is. A DriD Compass tervezésekor már ismét az Egyesült Államokban élt és dolgozott saját vállalatában. Utolsó éveiben a Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Museum vezetőjeként működött.

Az igazán jó dizájn nehezen meghatározható. Passzoljon a tartalomhoz a forma, egyszerre legyen a tárgy funkcionális és esztétikus kivitelű. A tervező pedig mérnök, művész és még marketingszakember is. Tartsa szem előtt a feltaláló szándékát, és közben gondolkodjon a felhasználó fejével. És hozza ki mindebből a lehető legtöbbet, tegyen csodát. Moggridge is erre törekedett, és a noteszgépek formatervezésével mindenképpen sikerült valami maradandót alkotnia. Nem élt hiába, nyugodjék békében.