Élő közvetítés az űrből

Élő közvetítés az űrből

A Google Earth mindenki számára ismert. Most meg kell tanulnunk egy új nevet: UrtheCast. Ez a cég videokamerákkal szereli fel a Földet naponta többször megkerülő nemzetközi űrállomást, hogy a Földről készült valós idejű képeket közvetítsenek.

Az UrtheCast kanadai cég azzal az ötlettel állt elő, hogy az űrállomásról észlelhető látványt nekünk is bemutatja. Két kamerát szerelnek fel, egyet fixen, az állomás külső burkára, a másikat viszont mozgathatóra, ezáltal irányíthatóra. (Persze, csak azt határozhatják meg, hogy az adott látványból mire fókuszáljon.) A speciálisan erre a célra épített kamerák dolga a videók rögzítése, tömörítése és továbbítása a földi központba, ahol folytatódik a képek feldolgozása.

Az űrállomás 15-16 kört is tesz a Föld körül egy nap alatt, így garantáltam friss képeket láthatnak, akik felkeresik a társaság honlapját. Az állomás előre meghatározott útvonalon halad, így pontosan meg lehet határozni, melyik területet mikor mutatja. A felhasználók le is kérdezhetik, hogy az ő utcájukat, városukat mikor láthatják az űrbéli videón. A tervek szerint a régebbi felvételek is megmaradnak és kereshetők lesznek.

A cél mindössze annyi, hogy felhívják a figyelmet a nemzetközi űrállomáson dolgozó űrhajósok munkájának fontosságára. Persze nem kevés befektetést igényelt a projekt, de találtak vállalkozó kedvű befektetőket. Bevételt a felvételek üzleti célú értékesítéséből remélnek.

A szolgáltatás várhatóan néhány hónapon belül elindul.