Már megint jogot sértett a Microsoft?

Már megint jogot sértett a Microsoft?

Egyes források szerint újabb versenyjogi vizsgálatot indít az Európai Bizottság a Microsoft ellen, amiért nem enged szabad választást a Windows felhasználóinka a böngészők terén sem.

Mert ugye, az operációs rendszerek terén monopolhelyzetet ért el, ez nem kétséges. A böngészőt meg egyszerűen hozzákapcsolta. Amikor ezt a szemére vetették, vállalta, hogy beépít egy böngészőválasztó képernyőt, és a felhasználó dönthet, melyiket akarja telepíteni, akár többet is. Aztán ez valahogy – állítólag egy hiba következtében – mégis eltűnt egy frissítés során, amit most megint sokan rosszallanak.

Mások meg nem értik, mi a probléma, hiszen attól még van lehetőség másik böngészőt használni – ahogy természetesen másik operációs rendszert is –, ráadásul a Microsoft nem kér külön pénzt az Internet Explorerért. Arról nem is beszélve, hogy sokan élnek is a lehetőséggel, és másik böngészőt használnak. Európában az Internet Explorer például csak a harmadik a népszerűségi listán, megelőzte már a Chrome és a Firefox is.

A Microsoft – közleménye szerint – igyekszik eleget tenni Brüsszel kérésének, de egy kis haladékot kér. Az Európai Bizottság azonban már írja a listát, milyen kifogásai vannak a monopolhelyzetével visszaélő Microsoft ellen, és amint elkészül, át is nyújtja. Ráadásul súlyosbító körülmény, hogy nem az első eset, hogy nézeteltérés van a Bizottság és a Microsoft között. Utóbbi szinte visszaesőnek számít, és ez nem válik előnyére a tárgyalásokon.