Ezrek tiltakoznak, de nem baj

Ezrek tiltakoznak, de nem baj

Nem én mondom ezt, hanem talán az a bíró, aki Los Angeles városában úgy döntött, hogy nem utasítja a YouTube-ot az iszlámellenes film előzetesének levételére.

Pedig maga az egyik szereplő folyamodott ezzel a kéréssel a bírósághoz, egyrészt mert állítása szerint becsapták – a film valódi tartalmát ismerve nem vállalt volna szerepet benne –, másrészt mert halálosan megfenyegették. Szerencsére őt csak megfenyegették, mert Líbiában például halálos áldozatai is voltak annak a terrortámadásnak, amelyet tiltakozásul hajtottak végre. Máshol nem – vagy még nem –, de a felháborodás nem hagyott alább.

A bíró arra hivatkozik, hogy a törvény értelmében a videómegosztó nem vonható felelősségre azért a tartalomért, amelyet oda a felhasználók feltöltenek. Ez bizonyára igaz is. A Fehér Ház azonban korábban már kérte a Google-t – mint a YouTube tulajdonosát –, hogy távolítsa el az előzetest, mivel világszerte heves tiltakozásokat vált ki, ezzel veszélybe sodorva amerikaiak ezreit. A Google néhány muszlim államban (Egyiptom, Líbia, Szaúd-Arábia stb.) blokkolta is a hozzáférést, de az USA-ban például nem. Pedig volt már olyan, hogy a határokon átjutottak a terroristák. De a törvény az törvény. És Amerikában tisztelik az internet szabadságát. Jobban, mint mások vallási érzékenységét.

De ha már azt nem is, legalább a józan ész érdekeit tisztelnék. Mert ez csak olaj a tűzre, nem vezet semmi jóra.