Segélyhívó a Facebook segítségével

Segélyhívó a Facebook segítségével

Ha bajba kerülünk – baleset, tornádó, hajótörés – segítségre van szükségünk. Hamarosan a Facebook közzéteszi segélykiáltásunkat. Ha az alkalomhoz illően öltöztünk…

Nem akarok rejtélyeskedni, egy új fejlesztésről van szó. A skandinávok olyan kabátot találtak fel, amely segélykérésünket egy mikrofonon és okostelefonunkon keresztül eljuttatja a közösségi oldalra. Nagyjából úgy néz ki, hogy szorult helyzetünkben elegendő elhaló hangon a rajtunk lévő kabát mikrofonjába rebegni, mi történt velünk, aztán az Bluetooth segítségével összekapcsolódik a zsebünkben, táskánkban vagy bárhol a közelben levő androidos telefonunkkal. Itt egy szoftver a hangot írott szöveggé alakítja, és állapotüzenetként eljuttatja Facebook oldalunkra. Ott pedig remélhetőleg ismerőseink között akad valaki, aki komolyan veszi kérésünket, és intézkedik, hogy megkapjuk a szükséges segítséget.

Elég futurisztikus, és talán nem is legcélravezetőbb megoldás, de hát ez jutott eszükbe skandináv barátainknak.

Valószínűbb, hogy a kabát másik funkciója volt az elsődleges. Konkrétan az, hogy ha mi kapunk üzenetet a közösségi oldalon, a kabát gallérja rezegni kezd, hogy értesítsen bennünket a rendkívüli eseményről. Az üzenetet pedig a kabát ujján rögzített mini LCD-n olvashatjuk el haladéktalanul. Így áfonyagyűjtés, bálnavadászat vagy rénszarvas-legeltetés közben sem szakadunk ki a világ lüktetéséből. Legfeljebb ha szaunázunk.

Így tehát az is érthető, hogy katasztrófahelyzetben miért a Facebook-ra megy az üzenet, és miért nem egyenesen a mentőkhöz, tűzoltókhoz vagy a rendőrséghez.