Az új evangelizáció jegyében

Az új evangelizáció jegyében

A keresztény világ is csatlakozott a közösségi médiumokhoz, a Vatikánban bemutatták ugyanis az Aleteia nevű hálózatot.

A digitális világ az egyházak elé is új kihívást állított. XVI. Benedek pápa felhívást intézett a keresztény világhoz, hogy ezt a csatornát is használják az ige hirdetésére. Valóban, a felmérések szerint világszerte 465 millió keresztény rendszeresen használja a világhálót. Kisebb közösségek bizonyára eddig is éltek az internet lehetőségeivel, de ez a kezdeményezés minden keresztény fórumává kíván válni.

Jesús Colina szervező elmondta, hogy az alteiea.org címen elérhető közösségi portál jelenleg kb. ezer tagot számlál, akik itt érhetik el a világ legkülönbözőbb pontjain működő vallási tárgyú televíziók és rádiók, az online sajtó műsorait. Jelenleg négy nyelven olvasható a tartalom – olaszul, spanyolul, franciául és angolul –, de a tervek között szerepel a portugál és az arab fordítás is.

A bemutató helyszíne ugyan a Vatikán volt, de a portál nem tartozik a pápaváros fennhatósága alá, bár a támogatására feltétlenül számítanak.

A portál nevét a görög ’igazság’ szótól kölcsönözte, és a hittel és a vallással kapcsolatos híreket, témákat teszi közzé. Ahhoz, hogy valóban elérje a célját, a hívők és nem hívők, keresztények és nem keresztények közötti párbeszédet, remélhetőleg nyitott lesz, vagyis nem csak a regisztrált felhasználók érik el.