A Firefox jubileuma

A Firefox jubileuma

Éppen tíz éve használhatjuk, akár fejleszthetjük is a legnépszerűbb nyílt forráskódú webböngészőt.

2002-ben Phoenix néven debütált, azóta pedig az Internet Explorer és a Chrome mellett a legnépszerűbb böngészővé vált a Mozilla Alapítvány fejlesztése. Ma kb. 450 millió felhasználója van a világ minden táján, köztük rengeteg önkéntes, akik kiegészítőket készítettek a programhoz, illetve számos nyelvre lefordították. Népszerűségének egyik fő oka ingyenessége mellett éppen a számos kiegészítő program. No meg a biztonság. Ez utóbbiban talán annak is szerepe van, hogy a Mozilla Alapítvány díjazza azokat, akik felfedezik, hol van rés a pajzson. Aztán pedig tesznek ellene, méghozzá nagyon hamar.

Felhasználói szempontból sok kellemes szolgáltatást élvezhetünk, ha a Forefoxot használjuk. Először is egyszerű a felület – de akár testre is szabhatjuk –, a leggyakrabban használt funkciók rögtön szem előtt vannak. A keresés is egyszerű és viszonylag gyors, a keresőmotort pedig szabadon megválaszthatjuk. A füles böngészést támogatja, vagyis egy ablakon belül több lapot is megnyithatunk. Az automatikus frissítést is beépítették, így minden telepített kiegészítő napra készen áll rendelkezésünkre.
A Firefox fejlesztőinek célja, hogy az internet nyílt közösségi tér legyen és maradjon. Ezért böngészőjük mindenki számára szabadon és biztonságosan elérhető, ezt az elmúlt tíz év alatt már bizonyította. Éljünk tehát a Firefox kínálta lehetőségekkel!