Google helyett saját hálózat Iránban

Google helyett saját hálózat Iránban

Indexre került a Google a Gmaillel és a YouTube-bal együtt Iránban. Helyette saját országon belüli hálózaton dolgoznak.

A saját iráni internet létrehozásának soron következő lépcsője ez a lépés. Szükség pedig azért van rá – áll az iráni vezetés közleményében –, mert az internet megbízhatatlan, valamint mert olyan nagyhatalmak kezében van, amelyek ellenségesen viszonyulnak Iránhoz. Ezzel Irán kivédheti a vírustámadásokat (volt ilyen nemrégiben) és a titkos információk utáni online kémkedést.

Irán ezzel Észak-Korea útjára lépett – ez már nem a közlemény része. A cél a teljes elszigeteltség és a totális ellenőrizhetőség.

A bankok és az állami szervek már leváltak a világhálóról egy előző rendelkezés szerint. A terv az, hogy két éven belül felépítik saját belső internetjüket, amely fokozatosan átvesz minden funkciót.

Az összeesküvés-elméletek kedvelői szerint a dolog hátterében az állhat, hogy egyszerűen csak túl szabadnak – és szabadosnak – tartja az internetet az iráni vezetés. Főként, ha bizonyos fórumokon még kritikával is illetik az állami vezetőket. Láttuk, hová vezetett a Facebook és Twitter szabad használata, amikor beköszöntött az Arab Tavasz. A Google betiltásának apropója pedig valójában a muszlimellenes amerikai film előzetese lehet, amelyet a YouTube-on tettek közzé, és szerte a muszlim világban heves tiltakozásokat váltott ki, egyébként érthető okokból. Mivel pedig a Google nem tiltotta le a videót, ahogy arról néhány napja írtunk, most Irán tiltja le a Google-t.