Az iPhone nem kóser

Az iPhone nem kóser

Izraelben tiltólistára kerültek az Apple okostelefonok, mert az egyház szerint rendkívül károsak lehetnek.

Az ortodoxok között is a legszigorúbb rend szerint élők vallási vezetői tiltakoznak nemcsak az iPhone-ok, de általánosan az internet használata ellen is. Az ilyen eszközök és a világháló által ugyanis hozzáférhetővé válnak olyan tartalmak, amelyek vallási szempontból tiltottak és kifejezetten károsak, mint például a pornográf oldalak. Haim Kanievsky rabbi szerint minden olyan készülék, amelyik alkalmas internetezésre, akadályozza az ortodox zsidókat, hogy betartsák vallási törvényeiket. Az ultraortodox vezető egyenesen a fegyverekhez hasonlította az okostelefonokat.

Egy másik rabbi hasonló meggyőződését azzal demonstrálta, hogy nyilvánosan kalapáccsal vert szét egy okostelefont. A hagyományőrző közösségekben a televíziónak sincs helye, ezzel is óvják magukat és az értékrendjüket a káros külső befolyásoktól. Természetesen nem mondanak le minden technikai vívmányról. A telefonok közül például olyat választanak, amelyek nem alkalmasak internetezésre és üzenetküldésre.

Vitathatatlan, hogy van sok olyan tartalom, amit mi is szívesen kiszűrnénk, hogy ne jusson el például gyermekeinkhez. Olyat is ismerek, aki nemcsak nem nézi a televíziót, de nem is tart ilyet a lakásában. Szíve joga mindenkinek.