Fogpótlás és egészség

Fogpótlás és egészség

Bár legtöbben az esztétika miatt szeretnék kihasználni a fogpótlás lehetőségeket, ám érdemes tudni, hogy egészségügyi szempontból sem mindegy, hogy ép fogazattal rendelkezünk-e.

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a rágás minősége kihatással van az emésztésre, valamint a tápanyagok felszívódására. Ennek ellenére ritkán hozzák összefüggésbe egészségügyi panaszaikat a foghiánnyal.

Sokszor nem kellene más a különböző tünetek enyhítéséhez, mint egy megfelelő fogpótlás. Ezzel helyreállna az emésztés, ami az immunrendszert nagymértékben megtámogatná.

Vannak bizonyos krónikus betegségek, melyek túlnyomó részben a foghiányra vagy a rossz fogakra vezethetők vissza. Ezek közül is leggyakoribb a migrén. Mégis nagyon ritka, hogy valaki azért dönt a fogpótlás mellett, mert meg akar szabadulni a fejfájástól. Általában a kellemetlen tünetek megszűnését a páciensek hónapokkal később észlelik, és akkor sem biztos, hogy párhuzamot vonnak a fogpótlás és a jobb egészségi állapot között.

Immunrendszer gyengülése fogpótlás nélkül

Sajnos az immunrendszerre is óriási hatással van a fogpótlás hiánya, mint ahogy azt fentebb már említettük.

Az immunrendszer szinte minden szervünkkel összefüggésben van, ezért az általános egészségi állapot leromlása sokszor a foghiányra vezethető vissza. Erről azonban olyan kevés szó esik, hogy az emberek többsége hajlamos figyelmen kívül hagyni.

A legtöbben a hajhullást, a bőr minőségének romlását, és egyéb esztétikai károsodásokat kozmetikumokkal próbálják helyreállítani, holott legtöbbször fogpótlás lenne szükséges.

Egyetlen foghiány esetén is óriási javulást hozhat a fogpótlás. Ezek után felesleges taglalni a fogpótlás halogatásának hátrányait, hiszen ezek egyértelművé váltak.

Tegyük meg magunkért! Egy jobb életminőségért!