A csempe divatja

A csempe divatja

A csempe divatja időszakonként változik. A változás nem olyan gyors, mint más területeken, ám mégis érdemes figyelemmel kísérni.

Mivel a csempe tartósabb egy ruházati cikknél, ezért teljesen természetes, hogy a csempe divatja kicsit lassabban változik. Ennek ellenére minden évnek megvannak a maga stílusjegyei, melyek közül aszerint érdemes választani, hogy hány évre tervezzük az adott kinézetet.

A 2016-os év divatja csempe területén három fő irányvonalat mutat, a téglaburkolatot, a háromdimenziós csempét, valamint a chevront.

Mint minden más esetben, a csempe divatját követve is érdemes olyan irányba tapogatózni, amiről tudjuk, hogy az elkövetkezendő években sem lesz idejét múlt. Éppen ezért említettük meg, hogy a csempe divat szerinti kiválasztását aszerint határozzuk meg, hogy mennyi időre tervezzük az adott burkolatot.

Legújabb irány a háromdimenziós csempe

A háromdimenziós csempe csábító lehetőség, hiszen vadonatúj formákat találhatunk, melyek eddig még nem tűntek fel a csempe alakzatai között.

Ennek ellenére nagyon sok tényezőre kell figyelni, ha háromdimenziós csempe kerül kiválasztásra. Javasolt akkor választani ezt a lehetőséget, ha öt éven belülre tervezzük az újabb felújítást. Egy vadonatúj divat szerinti csempe nem biztos, hogy öt év múlva is tetszetős lesz. Elképzelhető, hogy öt év múlva ez már idejétmúlt forma lesz a csempe világában.

A másik fontos tényező, amire nagyon oda kell figyelnünk, ha háromdimenziós csempe kerül kiválasztásra, az a világítás. A háromdimenziós csempe nagyon sok formát mutathat különböző megvilágítások révén.

Éppen ezért háromdimenziós csempe esetén érdemes látványtervet készíttetni, hiszen ennek révén a világítás irányát és erősségét is meg lehet határozni, így pontosan látni fogjuk, hogy az általunk kiválasztott háromdimenziós csempe hogy fog mutatni a fürdőszobánkban vagy a konyhánkban.

Visszatérő csempe a chevron

A chevron forma ék alakot jelöl, ami a V mintás csempe formában bontakozik ki. Ez a mintázat régebben már divatját élte. A mostani különlegesség, hogy nem csak a csempe mintázata, de maga a csempe alakja is chevron formát öltött.

Valóban V alakú darabokból kell kirakni a felületet, ami extravagáns külsőt kölcsönöz akár a falfelületnek, akár a padlónak.

A chevron csempe két irányzata külön nagy divatnak örvend mostanság, ezek a fahatású és a betonhatású chevron csempék. Ezekkel azonban óvatosan bánjunk, hiszen a háromdimenziós csempe felhasználásához hasonlóan, ezek is divatjamúlt kinézetet kaphatnak néhány éven belül.

Ha mindenképpen a chevron forma mellett akarunk dönteni csempe választás során, akkor érdemes szolidabb, kicsit hagyományosabb színek és felületek mellett dönteni.

Örök divat a téglaburkolat

A téglaburkolat örök divat, így nem csoda, ha újra visszatért, immáron megújult technológiával elkészített formában.

A természetes anyagokat másoló csempe típusok esetén észrevehettük, hogy évről-évre tökéletesebb a látvány, egyre természetesebbnek tűnik egy fahatású csempe vagy egy téglahatású burkolat.

Hogy miért marad örök divat a téglaburkolat? Talán szeretjük a mímelt puritánságot, ami azonban olykor igen sokba kerül. Mégis jóval kisebb költséggel számolhatunk egy téglaburkolat esetén, mint egy-két évtizeddel ezelőtt.

A természetes hatású műtégla, amit csempe helyett alkalmazunk, jóval több lehetőséget biztosít, és ugyanolyan esztétikus, mintha valódi téglaburkolat lenne a falon.

Mivel a téglaburkolat soha nem megy ki a divatból, ezért azok számára, akik hosszú távra terveznek, de mégis különleges burkolatot szeretnének, ez javasolt a leginkább a 2016-os trendek közül.

A Dominó Kft. bemutatótermében a legutolsó divat szerinti csempe típusok közül válogathat.