A Skam az új világőrület

A Skam az új világőrület

Az új norvég középiskolás sorozat, a Skam meghódította a világot. Skam rajongók milliói várják hétről-hétre az új részeket. Miért más a Skam, mint más sorozat?

Julie Andem norvég rendező igen kis költségvetéssel vágott bele a Skam létrehozásába. Egy olyan középiskolás sorozatot szeretett volna alkotni, ami jóval többet ad annál, mint amit megszokhattunk. Sikerült is neki. A Skam világőrületté vált.

Több furcsa jellemzője van a Skam sorozatnak. Az egyik ilyen furcsaság, hogy nem játszanak benne felnőttek, legalábbis nagyon elenyésző százalékban. A másik óriási ötlet, hogy a szereplők valóban tizenévesek. Két szereplő ráadásul éppen abba a középiskolába jár, ahol a Skam forgatása folyik.

Rengeteg újdonságot megtudhatunk a norvég szokásokról, ráadásul szórakoztató formában. Mégsem ez a kulcs a Skam-függőséghez. Mert a Skam valóban függőséget okoz. Már kutatják az okát.

Talán ez az egyetlen középiskolás sorozat, ami tényleg a tizenévesek nézőpontjából lett elkészítve. Nem egy felnőttek által kitalált valami, ahogy ők gondolják, hogy a tinédzserek hogyan gondolkodnak. Ennél még az szokott rosszabb lenni, amikor a felnőttek eldöntik, hogy a gyerekeknek hogyan kellene gondolkodniuk.

A Skam hiteles. Julie Andem a Skam forgatásának megkezdése előtt több mint fél évet töltött középiskolások társaságában. Rengeteget beszélgetett velük. Ennek eredménye a Skam.

Technikailag is meglepő dolgokat észlelhetünk. Szinte az egész Skam kézikamerával lett felvéve. Ráadásul a beállítások is úgy történnek, hogy a nézőt olyan érzés kerítse hatalmába, mintha ott állna a szereplők mellett. Jól sikerült alkotás, tényleg úgy érezheted, hogy ott vagy, közvetlenül benne a filmben.

A Skam szereplői tipikus átlagtinédzserek, a maguk különbözőségeivel együtt. Nagyon érdekes végigélni a problémáikat, amik annyira hétköznapiak, hogy akár velünk is megtörténhettek volna, vagy talán meg is történtek.

A Skam hátteréről

A Skam sorozatot az NRK, a Norvég Királyi Televízió finanszírozza, tehát ez egy nonprofit vállalkozás.

Az NRK lehetővé tette, hogy külön Skam platformot hozott létre saját weboldalán, ahol meg lehet tekinteni a sorozat részeit (Norvégia területén belül, norvég IP címmel).

Skam magyar felirattal

Ezen kívül megjelennek Skam hírek, elérhetők a norvég feliratok, valamint minden történés a világban, ami a Skam sorozattal kapcsolatos.

Egy újdonsággal is kedveskednek a Skam rajongók részére. Létrehoztak egy „ál-csetet”, ahol a szereplők csetelését követhetjük nyomon. Tehát megállapíthatjuk, hogy valódi Skam-univerzumot hoztak létre, hiszen ezt igényli a roppant nagy Skam rajongótábor.

A Skam rajongók sírnak

Julie Andem néhány nappal ezelőtt tette közzé, hogy a Skam 4. évada lesz az utolsó.

Ez több millió embert érint a világon, hiszen nagyon sokan remegve várják a péntek estét, hogy végre megnézhessék az új Skam epizódot.

Skam magyar felirattal

A magyar rajongóknak sem kell sokat várniuk, hiszen a Skam új részei magyar felirattal már szombaton elérhetők itt: Skam 4. évad online magyar felirattal

Mi lesz, ha a Skam véget ér? Reméljük, hogy Julie Andem új sorozatba kezd!