Linképítés

Linképítés

A linképítés olyan témakör, mely még a professzionális keresőoptimalizáló szakemberek között is néha parázs vitákat szül, ezért még a „tananyagokban” sincsenek erre vonatkozó pontos és megbízható konkrét adatok.

A linképítés egy olyan részlete a keresőoptimalizálás tevékenységének, mely sok kis apró adatból áll össze, valamint nagyon sok tapasztalat szükségeltetik, hogy valaki valóban képes legyen jól csinálni.

A linképítés nem egy olyan folyamat, ami javítható, vagy semmissé tehető lenne, ezért roppant módon oda kell figyelni, és nem szabad hibázni.

Mit jelent pontosan a linképítés és miért szükséges?

Egy honlap fontosságát nagymértékben meghatározza, hogy hány link mutat rá egyéb más honlapokról, ezért törekedni kell arra, hogy ezen linkek száma a lehető legmagasabb legyen.

Erre nyújtanak nagyszerű lehetőséget a különböző linktárak, valamint minden olyan honlap, ahol lehetőség van linket elhelyeztetni.

A legtöbb linktárban költségmentesen lehet kérvényezni a link elhelyezését, de természetesen vannak olyan honlapok, ahol ez fizetési kötelezettséggel jár.

Ez a linképítés alapja, ám nem ennyire egyszerű a tevékenység, hiszen ha az lenne, bárki képes lenne elvégezni, és nem lenne szükség keresőoptimalizálásban jártas szakemberekre.

Linképítés mennyisége és sebessége

Amikor valaki nincs tisztában a linképítés alapszabályaival, akkor gyakran előfordul, hogy túl lesz linkelve egy oldal, ami igen veszélyes, mivel a keresőrobot azt spam-nek tekinti, és kemény büntetések járnak érte.

Amennyiben először fordul elő, hogy egy honlap linkje túl nagy mennyiségben kerül ki viszonylag rövid időn belül más honlapokra, akkor a büntetés a hátrébb rangsorolás. Ezt általában azonnal észreveszi a honlap tulajdonos, mivel a honlap több oldallal is hátrébb kerül a keresők találati listájában.

Abban az esetben, ha a linkek mennyisége minden elképzelést felülmúlóan nagy mennyiségű, akkor a keresőrobot akár le is tilthatja az adott honlapot, és akkor minden munka hiábavaló volt, ezért a linkek mennyiségével óvatosan kell bánni.

A link értéke és a linkcsere

Linképítés során nagyon meghatározó, hogy az a honlap, ahol a link elhelyezését kérvényezzük, milyen értékkel bír. Minél értékesebb az adott honlap, ahonnan a link saját honlapunkra mutat, annál értékesebb maga a link is.

Érdemes úgy megválogatni az adott linktárakat, hogy az értékesebb legyen saját honlapunknál, hiszen ez jelenti az igazán értékes linket, amit a keresőrobot is értékel.

A linktárak nagy része olyan feltétellel helyezi el a kérvényezett linket, ha viszontlinket helyezünk el saját weboldalunkon. Ez természetesen csökkent értéket jelent saját honlapunk számára, ezért törekedni kell arra, hogy az elhelyezett linkek csak egy irányba mutassanak, mégpedig saját honlapunk felé.

A linképítés során felmerülő adatok

Sokat számít egy link kérvényezése során, hogy milyen linkszöveggel helyezzük el az adott linket.

Nyilvánvalóan az ideális megoldás, ha saját fő kulcsszavunkat tartalmazza, valamint elég beszédes ahhoz, hogy a linktár látogatói is világosan lássák mit fognak találni a honlap tartalmában, amikor rákattintanak.

A linkszöveg egyedi leírása is pozitív értékkel bír, bár ezzel kapcsolatban is megoszlanak a vélemények. Nagyon sok linktár kizárólag egyedi szöveggel fogadja el a link kérelmeket, de vannak olyan linktárak, ahol nem feltétlenül szükséges szöveget mellékelni.

Linképítés menete

Azok az emberek, akik igen sok linképítést végeznek, tehát keresőoptimalizálással foglalkozó szakemberek, kialakult rutinjuk van arra vonatkozóan, hogyan tegyék átláthatóvá a linkelés menetét.

Érdemes folyamatosan adminisztrálni a linktárakat, ahová már be lett adva a kérelem, valamint a dátumokat, amikor a kérelem megtörtént. A legtöbb szakember havi egy alkalommal végez linképítést egy honlap tekintetében, így ha pontos dátum áll rendelkezésre, nem kérdéses, mikor kell az adott honlappal legközelebb foglalkozni.

A linképítés egyszerű feladatnak tűnik, ám roppant nagy jártasság kell ahhoz, hogy hibátlanul lehessen azt végezni, és ez nagymértékben meghatározhatja, hogy egy adott honlap milyen tempóban képes előretörni a keresők találati listájában.

Amennyiben kérdése van ezzel kapcsolatban, illetve szeretné saját honlapját előrébb látni a találati listában, a kapcsolat oldalon lévő elérhetőségeken rendelkezésére állunk.