Minőségi szöveges tartalom

Minőségi szöveges tartalom

Egy honlap szöveges tartalmát minőségi módon megírni nagyon összetett feladat, nem elegendő, ha a szöveg jól olvasható és érthető, számtalan egyéb követelménynek kell megfelelnie.

Általános első akadály

A legelső akadály általában az, hogy a legtöbb ember nehezen kommunikál írásban, és igen nehézkesen ír meg egy olyan szöveget, ami teljesen érthetően és logikusan átadja azt, amit közölni szeretne a honlap tulajdonos.

A legtöbb esetben ez az első próbálkozásnál kiderül, és egy-két óra után az illető feladja a küzdelmet, majd keres egy profi szövegírót, esetleg valakit a környezetében, akiről tudja, hogy könnyedén fogalmaz meg írásban bármit.

Ez a legelső lépés, de egyáltalán nem elégséges ahhoz, hogy egy honlap szöveges tartalma megfelelő legyen, bár arra ideális, hogy a látogató, aki valamilyen módon odatalál a webhelyre, az megértse, miről szól az oldal.

Meglévő látogatók esetén ez tökéletes, és az ő számukra értékessé teszi a honlapot, ám a weboldal értékét még igen kevéssé befolyásolja, ahhoz további ismeretek szükségesek.

Szöveges tartalom mennyisége

A mennyiség egy nagyon fontos kérdés egy honlap szöveges tartalmával kapcsolatban. Minél nagyobb mennyiségű a tartalom, a honlap annál értékesebb a tájékozódni vágyók számára, valamint a keresőrobot számára egyaránt.

A szöveges tartalom két szempontból is el kell, hogy érje a kívánt mennyiséget. A keresőrobot figyelembe veszi a meglévő aloldalak számát, valamint az egyes aloldalakon található tartalmat. Hiába van egy aloldalon nagyon sok fotó vagy illusztráció, ami nagyon jól kommunikál, ha kevés rajta a szöveg, a keresőrobot nem értékeli azt kellőképpen értékesnek, erre érdemes odafigyelni.

Kulcsszóra optimalizált szövegírás

A webre kerülő szövegeket kissé más technikával kell megírni, mint bármilyen más szöveget.

Azon túl, hogy érhetőnek, jól olvashatónak kell lennie, meg kell határozni az adott szöveg, illetve aloldal legfontosabb kulcsszavát, vagy kulcsszavait, maximum kettőt, és azt megfelelő mennyiségben elhelyezni a szövegben, lehetőleg megfelelő módon.

Ez nem túl egyszerű feladat, hiszen a helyesírás és a magyar nyelv használatának szabályaival ez néha ellenkezik, és igen nagy jártasságot követel a szövegíró részéről, hogy a kulcsszó sűrűség megfelelő legyen, valamint a szöveg is érthető és kellemesen olvasható legyen.

A kulcsszó sűrűség százalékos arányával kapcsolatban még a szakemberek között is megoszlanak a vélemények, ezért is fontos a nagy tapasztalat. Az biztos, hogy ha túl alacsony a kulcsszó sűrűség, akkor a keresőrobot nem fogja besorolni az adott honlapot a legjobbak közé, mivel szerinte nem illeszkedik a témához olyan szorosan, mint egyéb oldalak, ahol a kulcsszavak sűrűsége megfelelő.

A túl magas kulcsszó sűrűség szintén problémákkal járhat, mivel könnyen ki lehet vívni általa egy Google büntetést. Ebből látható, hogy ez a tényező sarkalatos pontja a keresőoptimalizálásnak, ebből adódóan nagymértékben meghatározza a későbbiekben a honlap értékét.